Close
fablab utrecht

Van idee naar zelfgemaakt product in het FabLab

Vrijdag was ik bij het FabLab in Utrecht. Het FabLab is een werkplaats, waar je ideeën kunt omzetten naar concrete producten. Aangezien Jan-Jaap hier sinds kort werkt, vond ik dat ik er maar eens een kijkje moest nemen. Maar bij een FabLab is kijken niet eens zo interessant, het is vooral superleuk om er ook echt wat te gaan maken! Wat is dit een geweldig toffe plek, hier ga ik zeker vaker heen!

Met de machines die beschikbaar zijn in het FabLab, kun je alles maken wat je zou willen. Je betaalt in het FabLab niet met geld, maar met kennis. Je deelt wat je doet en hoe je het doet, waardoor je anderen ook weer kennis meegeeft.

Hoe werkt het?

Tijdens de open inloop op dinsdag en donderdag kun je gewoon binnenlopen. Op andere moment kun je een machine reserveren of huren. Bij het inchecken geef je aan wat je gaat maken en welke machine je daarvoor gaat gebruiken.

inchecken

Er zijn onder andere 3d printers, CNC (frees)-machines, vinylsnijders en lasersnijders. Een aantal machines kosten geld, een aantal zijn gratis.

fablab
3d printers
2015-10-23 16.24.45
Lasersnijder

Natuurlijk is er ook ‘gewoon’ gereedschap.

2015-10-23 14.31.34

Materialen kun je zelf meenemen of aanschaffen. Hout, vinyl, plastic; alles is beschikbaar.

2015-10-23 16.36.32

Je kunt gebruikmaken van de ‘fabsheets’. Hierin staat beschreven hoe je de machines moet bedienen.2015-10-23 14.47.15

En het FabLab zou geen FabLab zijn als alles er zelf gemaakt is.. Hier zie je bijvoorbeeld de kapstok, die lasergesneden is. Heel tof!

2015-10-23 17.04.20

Meer info? Hieronder zie je een filmpje met uitleg over het FabLab.

Neem vooral zelf eens een kijkje! Ik werd er echt mega enthousiast van; wat een toffe plek! Deze maaksels heb ik bij het FabLab gemaakt:

Ben jij wel eens in een FabLab geweest?

 

4 thoughts on “Van idee naar zelfgemaakt product in het FabLab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *