Close

Roadtrip Denemarken en Zweden

Afgelopen zomer maakten wij een roadtrip door Denemarken en Zweden. Ik heb tot 2 dagen voor vertrek nog getwijfeld want ik was zo bang dat onze vakantie zou verregenen en we 3 weken regen zouden hebben! Toch maar het risico aangegaan en het was het waard! Ontzettend leuke en mooie tijd gehad!

Een paar tips vooraf

Van tevoren hadden we niets gepland. Tentje achterin de auto en gáan! We hadden 3 weken de tijd en we wisten dat we sowieso naar Stockholm wilden (check daarvoor mijn vorige blog). Denemarken en Zweden zijn prima te reizen op de bonnefooi. Ook kun je wildkamperen (hebben wij niet gedaan, vonden we toch een beetje spannend J). Veel mensen kamperen in Zweden met een camper of caravan, wij waren met onze tent echt een uitzondering.

roadtrip denemarken zweden map

Wat wel handig is om te kijken is welke routes tol kosten en hoeveel, dat zou ons geld hebben bespaard J. In Denemarken en Zweden rijd je traag: ongeveer 100 km per uur. Heb niet te hoge ambities over het aantal km wat je wil afleggen want dit valt vaak tegen! Wij hebben ongeveer 300-400 km per dag gereden en dat was prima te doen. Daarnaast is het ook handig dat, wanneer je grote steden gaat bezoeken, je daar een beetje oriënteert wat je graag zou willen zien. Je kunt bijvoorbeeld een boekje kopen van die steden of op internet zoeken. Wij hadden een Lonely Planet gekocht van Scandinavia, maar die viel ons erg tegen. We zouden eerder een goede campinggids kopen en tips verzamelen voor de grote steden.

De route

NL-Hamburg

Op zich kun je, als je een beetje doorrijdt, redelijk goed binnen 1 dag in Zweden zijn. Wij hebben ervoor gekozen om het wat rustiger aan te doen en tussendoor in een hotel te overnachten.

Hamburg-Solvesborg

Van Hamburg naar Puttgarden. Daar met de boot naar Rodby. Deze boot kost €90,- en kun je opzeilen door heel Denemarken te doorkruisen. Vervolgens via Kopenhagen naar Malmo gereden met de tolbrug (€50,-) en van daaruit naar Solvesborg. Daar op een camping (stuur me even een berichtje als je het adres wil) gestaan aan de zee. Redelijk frisse dagen gehad met veel wind. Na 2 dagen besloten om door te rijden naar de zon.

IMG_6799
De boot van Puttgarden-Rodby
IMG_6806
De 20 km lange brug van Kopenhagen naar Malmo
IMG_6859
Ons plekje.

Solvesborg-Öland

Naar het eiland Öland gereden. Een toeristisch maar mooi eiland waar de koningsfamilie ook een zomerverblijf heeft. Veel grote campings. Wij zijn uiteindelijk een kleine familiecamping voorbij Borgholm terecht gekomen waar bijna alleen maar Zweden stonden.

IMG_6926
Geweldige zonsondergangen
IMG_6941
Met onze nieuwe Zweedse vrienden muziek maken, genieten van de ondergaande zon en kampvuur.

Öland-Stockholm

Van Öland via Vastervik (een mooi havenplaatsje, aanrader!) naar Stockholm gereden. We hadden in Stockholm een hostel geboekt bij interhostel. Het was nogal schrikken toen we daar aan kwamen: een kamer zonder ramen met allemaal ongure types die op de gangen rondliepen, geen aanrader! Verder is Stockholm een geweldige stad! Zie ook mijn vorige blog.

IMG_6963-1
Gamla Stan, de oude binnenstad
IMG_6970-1
Uitzicht op de stad

Stockholm-Granna

Van Stockholm naar Granna, een klein toeristisch plaatje gelegen aan een meer.

IMG_7064
Eco-café in Granna

Granna-Malmo

Naar Malmo gereden, een onverwacht mooie stad! Overzichtelijk, mooie designwinkels, kleine boetiekjes en mooie pleinen met heerlijk eten.

IMG_7098
Mooie gebouwen in Malmo

Malmo-Kopenhagen

De volgende dag naar Kopenhagen gereden. Mooie camping in een oud fort. We hadden Kopenhagen slecht voorbereid en dat was jammer, want de stad is zo groot dat het wel handig is als je weet wat je wil zien. Ik had de verwachting dat ik zou worden overladen met winkels met Scandinavisch design, maar die moet je wel echt opzoeken en loop je niet zomaar tegen het lijf (maar misschien hebben we gewoon verkeerd gekeken ;)).

IMG_7122
Onze camping in een oud fort in Kopenhagen

Kopenhagen-NL

En toen weer naar huis. Wat was het een mooie en onvergetelijke reis!

 

Ben jij wel eens in Zweden en Denemarken geweest? Heb jij tips voor een roadtrip?

2 thoughts on “Roadtrip Denemarken en Zweden

 1. Hoi Lot,
  Leuk verslag van jullie reis!
  In je blog over Denemarken en Zweden schrijf je over een camping bij een fort in Kopenhagen.
  Wij gaan deze zomer en zouden graag het adres willen weten;-)

  Dank je wel alvast.
  Hartelijke groet, Madelon

  1. Ha Madelon, wat gaaf dat jullie naar Kopenhagen gaan! De camping heet Charlottenlund. Veel plezier met plannen maken. Groet, Lotte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *