Close

Ik schenk aandacht!

Ik stond met Jan-Jaap bij de koffie-automaat in een tankstation. We wisten niet hoe we koffie uit de automaat moesten krijgen (muntje of geld?) en keken zoekend om ons heen. We zagen de kassier en vroegen het aan hem.

Kassier: Goedenavond, tja dat zegt tegenwoordig niemand meer.

Ik: Is het echt zo dat mensen elkaar niet meer gedag zeggen?

Kassier: Ja. Vooral nu, rondom de feestdagen, dan is het echt belabberd. Er kan geen groet meer vanaf en mensen zijn allemaal maar met zichzelf bezig.

Dit kleine gesprekje aan de kassa van een pompstation ging me aan het hart. Hoe kan het dat er zo weinig mensen écht aandacht voor elkaar hebben? Stel dat we allemaal ons best doen om net een beetje meer aandacht voor de ander te hebben, voor het meisje bij de kassa, voor je collega, voor je partner of voor een vriendin. Ik geloof dat dat de wereld echt een beetje mooier zou maken!

Hierover mijmerend herinnerde ik me een artikel in de Flow over een initiatief www.schenkaandacht.nu. Deze dame maakt allemaal producten waarin het aandacht geven aan de ander centraal staat. Ik keek eens op haar website en zag haar visie:

In een wereld waarin onbehapbare hoeveelheden informatie en prikkels op ons afkomen en waarin digitale sociale netwerken belangrijker lijken te worden dan een bezoek aan de buurvrouw, ontstond bij mij de behoefte om de aandacht te vestigen op ‘in-de-ogenblikken’. Op momenten van (innerlijke) stilte en waarachtig contact. Al zijn ze maar héél klein! Het allerliefst wilde ik dat ik (en ook anderen) dat soort momenten cadeau zou(den) kunnen geven. Het mag dan lastig zijn om stilte of contact in te pakken, aandacht kan wél geschonken worden. Ik schenk aandacht. En nu kan het ook íngeschonken worden!

Hoe mooi zou het zijn om écht contact te hebben met de mensen die we tegenkomen! Ik ben niet zo’n fan van goede voornemens (want die kan ik toch niet houden). Toch wil ik voor 2016 mijn best doen om net dat extra beetje aandacht aan mijn medemens te geven om op die manier écht contact te hebben me de mensen om mij heen.

 

 

2 thoughts on “Ik schenk aandacht!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *